COD/ Volonterski servis je moguć i u vrijeme pandemije

COD/ Volonterski servis je moguć i u vrijeme pandemije

Iako je vrijeme pandemije korona virusa i mnogi volonterski angažmani morali su biti suspendovani naša organizacija uspjela je u septembru mladiću iz Bijeljine osigurati jednogodišnji volonterski servis u njemačkom gradu Fürstenwald. Međunarodni volonterski servis prilika je mladim ljudima da prije svega više upoznaju sami sebe, svoje mogućnosti i sposobnosti, savladaju novi strani jezik, upoznaju nove prijatelje izgrade nove sposobnosti i nadograde svoje znanje.

U nastavku teksta pročitajte šat je to motivisalo mladog Dalibora da aplicira i odvaži se provesti godinu dana u Njemačkoj.

Zovem se Dalibor Kraišniković, imam 23 godine i dolazim iz Bijeljine. Po zanimanju sam diplomirani politolog u oblasti sigurnosnih i mirovnih studija, a moje radno iskustvo je pretežno bazirano na radu sa mladima i marginalizovanim kategorijama te novinarstvu. Moj cilj nakon fakulteta je bio napraviti jednu dužu pauzu od svakodnevnih predavanja, ispita, učenja i ocjena, tako da sam odmah nakon diplomiranja došao u Njemačku, gdje sam godinu dana proveo kao Au-Pair (briga o djeci). Već od prvih mjeseci sam znao da želim produžiti svoj boravak u zemlji koja nudi brojne životne mogućnosti, koje veoma često nisam uspio pronaći u svojoj zemlji.

 Osjetio sam jednostavno potrebu da ostanem duže, kako bih dodatno unaprijedio njemački jezik, upoznao druga područja Njemačke, samim tim i običaje koji se znatno razlikuju od regiona do regiona, ali i ljude, inače veoma otvorene i srdačne, uvijek spremne za saradnju i podršku.

S obzirom da sam već radio s djecom angažovan kao Au Pair, moj cilj je bio odraditi još jednu volontersku godinu i potvrditi da je ta branša ona koju želim slijediti, iako sam na osnovu fakultetske diplome i prijašnjeg radnog iskustva bio orijentisan na drugim poljima.

Dok sam istraživao, saznao sam za saradnju između COD-a i JuSeV-a i projekat u Fürstenwaldeu, koji mi se dopao, te sam imao sreću da budem odabran i provedem godinu dana u malom gradu nedaleko od Berlina.

Moje radno mjesto je u osnovnoj školi, u kojoj pomažem djeci oko domaće zadaće, higijene i pripreme obroka, organizujem kreativne radionice i sportske aktivnosti te druge zanimljive sadržaje. Uprkos trenutnoj situaciji uzrokovanoj korona virusom, ipak sam veoma zadovoljan projektom, odnosno svojom svakodnevnicom, aktivnostima koje se preduzimaju, dostupnim sadržajima, podrškom i saradnjom sa sending i host organizacijom, ljubaznim ljudima koje sam upoznao i prije svega, svojom radnom pozicijom kojoj se rado posvećujem.