Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja problema.
Ona nije slučajan dar, to je vještina koja se stječe vježbanjem i na njoj se radi od malih nogu.
Kako djecu potaknuti na kreativno stvaralaštvo zna Centar za obrazovanje i druženje Jajce  koji organizuje kreativne radionice za djecu 7-13 godina.

U radionicama djeca će učiti izrađivati razne interesantne stvari i ukrase od materijala poput papira, ljepila, vune, tekstila, lišća i drugih interesantnih stvari.

Neka vaše dijete bude dio serije korisnih kreativnih radionica koje će se održavati svakog utorka u 17 sati u prostorijama Centra za obrazovanje i druženje.

Dobrodošli!

Jajcepress.com

Sedmodnevni međunarodni susreti “Let’s waste no more” u slovenačkom Trbovlju završio je proteklog vikenda. Partner u projektu bio je i jajački Centar za obrazovanje i druženje koji je obezbijedio bh. učesnike u projektu. Dio međunarodnih susreta također su bili su i mladi iz Grčke, Finske i Slovenije. Ovom prilikom mladi su imali priliku učiti o konceptu „ZERO WASTE“ – metodi nultog otpada koji bi trebalo da primijene u svojim lokalnim sredinama.

Riječ je o promjenama u životnom stilu i društvenim navikama, koncept kojim se želi imitirati održive prirodne cikluse. To znači da je nečiji otpad uvijek drugi sirov materijal. Najbolji način za početak je smanjivanje bacanja smeća po zelenim površinama te recikliranje.Tokom seminara održane su radionice ručne prerade otpadnih stvari u nove, korisne predmete, poput izrade novog ruksaka ili torbe od stare maice, te izrade prirodne kozmetike ili kuhanja od sastojaka za koje smo mislili da su neiskoristivi.

Tokom boravka u sloveniji mladi su imali priliku da posjetiti predivni Bled, kao i Ljubljanu  gdje su imali su priliku probati neke od internacionalnih jela u malom restoranu “Skuhna” u kojem ukusne delicije svaki dan priprema kuhar  druge države i drugog dijela svijeta.

Također  u Trbovlju su posjetili virtualni muzej rudarstva gdje su kroz savremenu tehnologiju mogli osjetiti način života Trbovlja prije više od 100 godina.

Kao završnica seminara izrađena je e-brošura, ali i pjesma koja upozorava na mogućnost negativnog ishoda ukoliko svijet i dalje nastavi sa sa pretjeranom potrošnjom i  neadekvatnim odlaganjem smjeća.

Jajcepress.com

U okviru projekta američke ambasade Advocacy Youth Club kojeg provodi banjalučka organizacija Zdravo da ste u saradnji sa jajačkim Centrom za obrazovanje i druženje te Asocijacijom mladih iz Kozarske Dubice od 29.9. do 1.10.2017.godine održan je drugi trening seminar na temu Video aktivizma.

Nakon što su u prošlom seminaru mladi radili na upoznavanju ljudskih prava, te promociji vrijednosti mira i nediskriminacije, ovoga puta kroz razne zanimljive teme radili su na kratkom video projektu gdje su dobili obuku iz snimanja, montaže i drugih popratnih radnji kada je video produkcija u pitanju.

Na ovoj temi mladi će u narednih šest mjeseci raditi na snimanju vlastitih video snimaka, zavisno od tema koju su dobili. Grupa iz Jajca koju čine: Dajana Brizić, Ana Suton, Marin Lučić, Hana Kunić, Almir Čohković, Matej Ljubičić, te Ines Jakovljević kao koordinator grupe, dobili su dvije teme: Romska populacija i Nediskriminacija, na kojima će sami raditi sve od priprema, snimanja, montaže i ostalih neophodnih aktivnosti, uz superviziju i pomoć banjalučkih predavača Branislava Ristića i Milana Bajića.

Kako saznajemo od učesnika seminara, projekcija video uradaka održat će se u martu na video festivalu koji će se održati u okviru projekta Advocacy Youth Club.

Jajcepress.com

Nakon jednogodišnjeg volontiranja u njemačkom gradu Halle, osam mladih volontera vratilo se u subotu u Bosnu i Hercegovinu, oružani novim iskustvima, ispunjeni doživljenim utiscima  i novom vizijom za budućnost.

Po povratku u domovinu u prostorijama Centra za obrazovanje i druženje Jajce organiziran je seminar na kojem su imali priliku govoriti o svojim iskustvima te diskutirati na koji način stečenim iskustvom mogu doprijeti svojim lokalnim zajednicama. Također, veliki dio seminara odnosio se na ponovnu integraciju u bh.društvo te idejama za dalji razvoj svakoj pojedinca te planove novih životnih koraka.

Tokom svog boravka, svako od njih volontirao je u različitim javnim i nevladinim institucijama gdje su stekli neprocjenjiva iskustva koja će im biti od velikog značaja za nove životne planove.
Iskoristili su pružene prilike, stekli različita iskustva i znanja od radnih kolega, upoznavši njemački jezik i kulturu.

Volonteri ističu da je za njih ovo bila velika avantura koju će pamiti cijeloga života.

Još članaka...

  • 1
  • 2

Friedenskreis Halle e.V. - Germany

Evangelische Jugend Nürnberg

Schweizer Helsinki Vereinigung - Suisse

I-Peicc Montpellier - France

Jajce Municipality

Rämibühl Zürich - Suisse

RB zurich

TEKUĆI RAČUN

Naziv banke: UniCredit Bank d.d.
Broj računa: 3383602241378698

DEVIZNI RAČUN

UG “Centar za obrazovanje i druženje"
SWIFT: UNCRBA 22
IBAN: BA39 3383 6048 4137 9017

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak
Administracija: 10:00 - 14:00
Programski dio: 17:00 - 20:00