Iako su zadovoljni što škola u Jajcu neće biti podijeljena, učenici se ne zaustavljaju.

Iz Jajca su jutros krenuli put Travnika gdje će  pred zgradom Vlade Srednjobosanskog kantona održati mirne proteste kako bi ukazali političarima na njihove greške i tražili jedinstven nastavni plan i program i potpuno ukidanje sistema dvije škole pod jednim krovom.

U Travniku će se učenicima iz Jajca pridružiti i učenici iz ostalih bh.gradova.

Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu dvije škole pod jednim krovom, svjesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz dvije škole pod jednim krovom vreba po sadašnjosti i budućnost jajačkog i BiH društva – navode učenici.

U periodu od 2. do 21. jula u malom selu Trasmulasu,  blizu Granade u Južnoj Španji biti će održan Međunarodni susret mladih.

Tokom susreta učesnici će imati priliku raditi na čišćenju jednog muzeja, uređenju zelenih površina u selu kao i uređenju vodopada s prirodnim bazenom.

Također u okviru susreta za učesnike će biti upriličene i dnevne radionice a na samom kraju biti će organizirana velika konačna proslava gdje će se prezentirati i konačni rezultati.

Na susretima će učestvovati po 5 mladih iz svake zemlje, a izabrani od strane COD-a su Hana Kunić, Nikolas Rimac, Berin Hrnjić, Ines Jakovljević i Sarah Tutnjević

Vitez je u subotu bio domaćin završnog plesnog takmičenja u sportskim i modernim plesovima za regiju pod nazivom “LDF OPEN DANCE COMPETITION 2016”, koje je održano u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu.

Turnir je okupio oko 900 takmičara iz Hrvatske, Crne Gore, te mnogobrojnih bh.gradova, odakle su plesni klubovi došli kako bi pokazali svoj talenat.

Učešće na turniru uzele su i plesne skupine iz Jajca, LDF Jajce, New Stars i Gold Kiss, pod vodstvom trenerice lare Heganović Zahirović.

Prije  samog početka takmičenja upriličen je i svečani defile kroz grad, a takmičenje je zvanično otvorio načelnik općine Vitez Advan Akeljić, koji je svim učesnicma poželio puno uspjeha u takmičenju, sa željom da iz Viteza ponesu najljepše uspomene.

Turnir je startao oko 11.30 sa najmlađim kategorijama, a završio se oko 21.00 sat sa najstarijim kategorijama. Zastupljeni su bili svi plesni stilovi a najmasovniji od njih su: hip-hop, latin, street dance, disco dance, jazz dance, show dance, etnokarakterni plesovi, cheerleading i free style.

Plesne skupine iz Jajca predstavile su se s 24 koreografije a kući su se vratile  s 14 prvih mjesta, 3 druga, 1 treće, 2 četvrta i 2 peta mjesta. Rezultati za duo (Amina i Marija ) i grupu Gold Kiss uskoro.

” Jako sam ponosna na svoju djecu koja su se trudila tokom čitave sozone sto je na kraju rezultiralo  odličnim rezultatima. Zahvalna sam roditeljima na ukazanom povjerenju i ljudima koji su prepoznali naš rad i trud. Jedva čekamo novu sezonu i nove pobjede”, rekla je za senzor24 Zahirović.

Plesne skupine družit će se još do kraja mjeseca, nakon čega odlaze na zasluženi odmor.

Građanska Iniciajtiva „Naša Škola“ planira organizaciju mirnog protestnog skupa ispred zgrade Vlade Srednjobosnaskog kantona u Travniku u utorak, dana 20.6.2017. godine. Skup se organizuje kako bi srednjoškolci pokazali svoj stav o odlukama Ministarstva obrazovanja, nauke, кulture i sporta o formiranju nove škole u Jajcu i nastavljanja rada fenomena pod nazivom “dvije škole pod jednim krovom”.

Pročitaj više

Slide1

 

 

Tražimo mlade ljude koji žele pomoći interkulturalnom životu u Trasmulasu, malom selu blizu Granade u južnoj Španjiji, uz brigu i poboljšanje zelenih površina sela. Konkretno, riječ je o čišćenju, sadnji i umjetničkom dizajnu bivšeg dvorca koji je napušten i uređivanju vodopada s prirodnim bazenom. Tu je i dnevne radionice i velika konačna proslava gdje se rezultati rada prezentiraju mještanima te proslavljaju sav svoj rad.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj međunarodni susret mladih, prijavite se !

Za više informacija, javite nam se na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ! 


Još članaka...

Friedenskreis Halle e.V. - Germany

Evangelische Jugend Nürnberg

Schweizer Helsinki Vereinigung - Suisse

I-Peicc Montpellier - France

Jajce Municipality

Rämibühl Zürich - Suisse

RB zurich

TEKUĆI RAČUN

Naziv banke: UniCredit Bank d.d.
Broj računa: 3383602241378698

DEVIZNI RAČUN

UG “Centar za obrazovanje i druženje"
SWIFT: UNCRBA 22
IBAN: BA39 3383 6048 4137 9017

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak
Administracija: 10:00 - 14:00
Programski dio: 17:00 - 20:00